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CORE Liner® and Title 49 CFR Part 195 – Transportation of 
Hazardous Liquids by Pipeline. 
 
CORE Linepipe sales personnel get commonly asked the following two questions for pipeline projects in 
the United States: 

Question 1: When is a CORE Liner® pipeline exempt from the PHMSA regulations? 
Question 2: Is CORE Liner® acceptable for use in areas under PHMSA regulations? 

 

I. Question 1: When is a CORE Liner® pipeline exempt from the PHMSA 
regulations? 
CORE Linepipe engineering reviewed the PHMSA regulation Title 49 CFR Part 195 and our understanding 
is as follows: 

- Produced water pipelines are not covered by Title 49 CFR Part 195 regulations, thus can be treated 
as non-regulated. 

- 6” and 8” CORE Liner® in oil effluent or oil emulsion service generally do not fall in Title 49 CFR 
Part 195 jurisdiction, except if: 

a. Located in a designated residential or commercial area, or 
b. Located in an inlet of the Gulf of Mexico, or 
c. Meeting both of:  

1. Located in or within a quarter-mile of an usually sensitive drinking water or 
ecological resource area, and 

2. Operating at a pressure above 594 psig for 6” WT 0.188”, or 532 psig for 8” WT 
0.220”. 

  
Accordingly, CORE Liner® on-shore liquid pipeline installations are exempt from PHMSA regulation Title 
49 CFR Part 195 in the following circumstances: 

- Water service: anywhere within a single state. 
- Oil emulsion and oil effluent service: within a single state, away from populated areas/inlets of 

the Gulf of Mexico and up to a pressure of 532 psig. 

II. Question 2: Is CORE Liner® acceptable for use in areas under PHMSA 
jurisdiction? 
For areas under the jurisdiction of Title 49 CFR Part 195, the following points are relevant: 

- CORE Liner® makes use of Clickweld®, a novel mechanical interference fit joining system. 
- Title 49 CFR part 195 does not directly address mechanical interference fit joints.  
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- In a 2016 Title 49 CFR Part 195 interpretation, PHMSA briefly mentioned several pre-requisites 
for the acceptance of a mechanical interference fit joining system. 

 
Accordingly, the use of CORE Liner® in installations under the jurisdiction of PHMSA Title 49 CFR Part 195 
is to be evaluated on a case by case basis using the PHMSA special permit process.  While the pipeline 
owner is required to apply for the special permit, CORE Linepipe will actively support the pipeline owner 
with the required product information or documents.   Further information on the PHMSA special permit 
process can be found using the following link: https://www.phmsa.dot.gov/approvals-and-
permits/hazmat/hazardous-materials-approvals-and-permits-overview.   

III. Summary 
The status of CORE Liner® with regards to PHMSA Title 49 CFR Part 195 for the various scenarios can be 
summarized as follows: 

Service Location Pressure Status re Title 49 
CFR Part 195 

CORE Liner® can be used? 

Fresh Water Any Any Exempt Yes 
Produced Water Any Any Exempt Yes 
Oil emulsion and 
oil effluent 

Designated 
residential or 
commercial area 

Any Within jurisdiction Special permit needed 

Oil emulsion and 
oil effluent 

Inlet of the Gulf of 
Mexico 

Any Within jurisdiction Special permit needed 

Oil emulsion and 
oil effluent 

In or within a 
quarter-mile of an 
usually sensitive 
area 

> 532 psig Within jurisdiction Special permit needed 

Oil emulsion and 
oil effluent 

In or within a 
quarter-mile of an 
usually sensitive 
area 

<= 532 psig Exempt Yes 

Oil emulsion and 
oil effluent 

Further than a 
quarter-mile of an 
usually sensitive 
area 

Any Exempt Yes 
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